Wśród najgorszych żywności do jedzenia dla utraty wagi są te, które są wysokie w kalorie i niskie w składniki odżywcze. Są to rzeczy takie jak delikatesy, smażone potrawy, biały chleb, a nawet cukier.
Cukier dodany
Cukier dodany jest jednym z najgorszych pokarmów, które można jeść w celu utraty wagi. Dodanie cukru do diety może dodać dodatkowe kalorie i tłuszcz, dlatego AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru do mniej niż 6 łyżeczek dziennie dla kobiet i mniej niż 9 łyżeczek dziennie dla mężczyzn.
Dodany cukier jest również związany z wieloma problemami zdrowotnymi. Może zwiększyć ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca. Może również uszkodzić twój metabolizm.
Cukier dodany pojawia się w wielu produktach spożywczych. Można go znaleźć w słodyczach, napojach gazowanych, chlebie, napojach owocowych, lodach i innych. Można go również znaleźć w żywności przetworzonej, takiej jak przyprawy i słodzone płatki śniadaniowe.
Wysokokaloryczne, nisko odżywcze węglowodany
Ci, którzy chcą schudnąć powinni unikać wysokokalorycznych, nisko odżywczych węglowodanów. Dzieje się tak dlatego, że te rodzaje żywności mogą zwiększyć całkowite spożycie kalorii. Zwiększa to również ryzyko wystąpienia choroby metabolicznej, w tym cukrzycy.
W rzeczywistości badania wykazały, że zastąpienie przetworzonej żywności całymi ziarnami może pomóc Ci schudnąć. Więcej informacji na temat zastępowania węglowodanów można znaleźć na stronie Harvard Health Publishing.
Węglowodany są podstawowym źródłem energii. Dostarczają energii dla Twojego centralnego układu nerwowego i mięśni. Organizm może wykorzystywać zarówno węglowodany proste, jak i złożone. Jednak węglowodany złożone są dla Ciebie lepsze, ponieważ zawierają więcej błonnika.
Added fat
Niezależnie od tego, czy planujesz rozpocząć dietę, czy po prostu starasz się utrzymać formę, nie ma wątpliwości, że dobrze zaokrąglona dieta będzie wymagana, aby utrzymać te niechciane kilogramy z twojego ładnego brzuszka. Podczas gdy nie ma czegoś takiego jak idealna dieta, są pewne pokarmy, które są poza granicami, aby uniknąć złego przypadku munchies. Najczęstszymi winowajcami są ser, kiełbasa, bekon i inne mięsa, a także smażone jedzenie. Dobrą zasadą jest unikanie tych pokarmów za wszelką cenę. Utrzymanie tych pokarmów na dystans zapewni, że Twoje plany odchudzania są tak skuteczne, jak to możliwe.
Smażone pokarmy
Kilka badań wykazało, że jedzenie smażonych pokarmów może zwiększyć ryzyko chorób serca. Jest to również związane z otyłością i cukrzycą. Pokarmy te są zwykle bogate w tłuszcze nasycone i trans oraz zawierają dużą ilość kalorii.
Ponadto, smażone pokarmy mogą zwiększać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Te pokarmy mogą również zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, choroby, która jest związana z otyłością.
Jeśli martwisz się o swoje zdrowie, powinieneś porozmawiać z lekarzem o tym, czy powinieneś rozpocząć nową dietę bez smażonych potraw. Istnieje wiele zdrowych alternatyw. Zamiast polegać na smażonej żywności, możesz spróbować zdrowszych alternatyw, takich jak pieczenie, duszenie lub grillowanie.
Jednym z głównych powodów, dla których ludzie mają nadwagę, są smażone potrawy. Są one o wysokiej zawartości tłuszczu i soli, a także zawierają znaczną ilość kalorii. Zawierają również puste kalorie, które nie są pomocne dla twoich wysiłków związanych z utratą wagi.
Badania wykazały również, że smażone potrawy zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Są one również związane z chorobami nerek i problemami z wątrobą. Mogą również powodować miażdżycę, stan, który może prowadzić do choroby wieńcowej.
Jedno z badań przeprowadzonych na prawie milionie osób wykazało, że ci, którzy jedli najwięcej smażonych potraw, byli o co najmniej 22 procent bardziej narażeni na rozwój chorób serca. Osoby te były również bardziej narażone na wystąpienie poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary.
Biały chleb
Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, czy nie, powinieneś wiedzieć, że biały chleb nie jest najzdrowszym wyborem. Jest pełne kalorii i węglowodanów, nie jest też dobrym źródłem błonnika ani witamin. Jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla chleba, spróbuj bochenka na zakwasie, chleba oopsie lub chleba kukurydzianego. Wszystkie te alternatywy oferują więcej błonnika i pełnych ziaren.
Biały chleb jest pokarmem wysokoglikemicznym, co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi. Ten skok może prowadzić do zwiększenia ilości magazynowanego tłuszczu. Jest to również czynnik ryzyka dla cukrzycy typu 2.
Badania wykazały również, że biały chleb jest związany z tłuszczem na brzuchu. Tłuszcz z brzucha, znany również jako tłuszcz trzewny, różni się od innych rodzajów tłuszczu. Jest uważany za najgorszy rodzaj tłuszczu dla zdrowia i może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Innym sposobem, w jaki biały chleb jest zły dla twojego zdrowia, jest sposób, w jaki wpływa na twój mikrobiom jelitowy. W Twoich jelitach znajdują się biliony bakterii, które odgrywają kluczową rolę w Twoim układzie odpornościowym, zdrowiu trawiennym i ogólnym samopoczuciu. Jedząc biały chleb, uszczuplasz bakterie w jelitach i potencjalnie wywołujesz stan zapalny.
Biały chleb ma również wysoki indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że szybciej się wchłania i szybciej podnosi poziom cukru we krwi. Ten skok poziomu cukru we krwi może spowodować, że bardzo szybko poczujesz się znowu głodny. Takie skoki poziomu cukru we krwi nie są dobre dla Twojego zdrowia i mogą prowadzić do przejadania się.
Mięso delikatesowe
Biorąc pod uwagę wszystkie badania, które zostały przeprowadzone na temat korzyści zdrowotnych płynących z mięsa delikatesowego, możesz zastanawiać się, jakie są jego minusy. Głównym minusem mięsa delikatesowego jest to, że jest ono wysoko przetworzone. To sprawia, że jest to niezdrowa żywność, a dodana sól i konserwanty mogą podnieść ciśnienie krwi i zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeanalizowała ostatnio kilka badań i stwierdziła, że przetworzone mięsa wiążą się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Dzieje się tak, ponieważ mięsa te zawierają azotany, które zostały powiązane z rakiem.
Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła również, że osoby, które spożywają 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie, mają o 18 procent wyższe ryzyko rozwoju raka jelita grubego. WHO przeanalizowała również szereg innych badań i stwierdziła, że wysoki poziom sodu był również związany z wyższym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego.
Liczba kalorii jest również ważna, zwłaszcza dla osób chcących schudnąć. Liczba kalorii jest również ważna dla zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Wędliny delikatesowe są również źródłem cholesterolu pokarmowego i tłuszczu nasyconego. Tłuszcz nasycony zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponadto, azotany i azotyny zostały powiązane z rakiem jelita grubego.
Chociaż istnieją pewne kontrowersje dotyczące korzyści zdrowotnych azotanów, jury wciąż nie jest w stanie stwierdzić, czy są one substancją powodującą raka.